En oförglömlig vecka i Innsbruck

Jag heter Jonna Rask, studerar andra året juridik vid Åbo Akademi och är medlem i Ämnesföreningen Stadga r.f:s styrelse. För två veckor sedan deltog jag, tillsammans med juridikstuderande Ilari från Lex, i ELSA Innsbruck Winter Law School som i år ordnades för andra gången någonsin. Ämnet var idrottsrätt, detsamma som ifjol.  Orsaken till mitt stora intresse för idrottsrätt är att jag har haft skidåkning som hobby så gott som hela mitt liv och jag har tävlat aktivt under nästan 15 års tid.

När jag för ett halvt år sedan fick höra talas om denna WLS bara väntade jag på att få sända iväg min ansökan och fick till min stora glädje ett jakande svar. Den 7:e februari bar det äntligen av till Innsbruck, där jag fick tillbringa en fantastisk vecka tillsammans med juridikstuderande från hela Europa.

img 9093

Arrangörerna hade gjort ett beundransvärt jobb och det fullspäckade programmet överträffade alla mina förväntningar.  Det akademiska programmet bestod av både föreläsningar och av en mindre Moot Court-tävling, d.v.s. en rättegång. Vi var uppdelade i lag och skulle till en början komma på argument både för- och emot det rättsfall vi tilldelades. Fallet handlade om en cyklist som var anklagad för att vara dopad. Till slut fick några av oss agera domare, jurister och assistenter i ”rättegången”, som leddes av den ansedde Univ.-Ass. Dr. Dominik Kocholl, som är en listad medlare för the Court of Arbitration for Sport (CAS).  Med fanns även den meriterade Prof. Dr. Michael Geistlinger från Universität Salzburg, som även är en CAS-listad medlare.

På plats fanns således föreläsare som alla var experter inom sitt område. Vi hade t.o.m. besök ända från Australien och the University of Adelaide i form av Dr. Aaron Hermann, som höll en mycket intressant föreläsning om den juridiska aspekten av dopning inom toppidrotten. Han lät oss bl.a. förstå att ett av framtidens största problem inom dopning i samband med toppidrott eventuellt kommer att bli genmanipulerade idrottare – något som dagens antidoping-system inte känner till och som kan bli väldigt svårt att bevisa. Vem skall i fall som dessa bära skulden för oetiskt förfarande? Kan man stänga av någon från idrotten för livstid p.g.a. någonting hen inte själv förorsakat eller varit delaktig i?

Men veckan bestod inte bara av föreläsningar. Vi fick också uppleva traditionell sightseeing i den obeskrivligt vackra staden, en medeltida middag i imponerande 800 år gammal byggnad, smaka på spännande nationaldrycker från varje deltagares hemland, festa på 1900 meters höjd i en stor iglo och uppleva den österrikiska varianten av den traditionella karnevalveckans höjdpunkt ”Faschingsdienstag”.  Dessutom fick vi susa ner för Alperna och uppleva hisnande vackra vyer i slalomcentren Axamer Lizum och Patscherkofel, vilket enligt mig och många andra hörde till veckans absoluta höjdpunkter.

10 1

Det bästa med denna WLS var trots allt alla nya människor jag fick chansen att lära känna. Det kändes fint att få återvända hem många upplevelser och vänner rikare samt förhoppningsvis lite klokare.  Jag råder alla ELSA-medlemmar att ta vara på chansen och delta i en Summer Law School eller Winter Law School – och för dig som ännu inte är medlem i ELSA: bli medlem nu och få chansen att uppleva en helt ny värld genom medlemskapet. Det anordnas mängder av Law Schools med varierande teman, så du hittar säkert ett tema som du gillar. Detta var förhoppningsvis inte den sista ELSA Law School som jag deltog i. Ta också du tillfället i akt och sänd iväg en ansökan eller två så länge du har chans till detta!

kolmaskuva 1

/Jonna Rask