Summer Law School on Media Law – ELSA Trieste

Tidpunkt: 26 juli – 1 augusti 2016

Plats: Trieste, Italien

I och med att jag visste att jag endast kommer att skriva på min pro gradu-avhandling hela sommaren, så tänkte jag att det vore nice med lite omväxling och njuta av en mini semester var det även är möjligt att träffa andra juridik studeranden. Därför ansökte jag i maj månad om att få delta i en ELSA summer law school. Lyckligtvis var jag en bland de 41 andra som blev antagen till summer law school on media law som arrangerades av ELSA Trieste i Italien.

Först och främst kan jag säga att det inte är lätt att lära sig ett helt nytt rättsområde under endast en vecka. De flesta av oss hade ingen tidigare erfarenhet gällande media rätt, vilket betydde att föreläsarna oftast fokuserade på att ge en allmän överblick över diverse ämnen. Till exempel professor Nico Van Eijk från Amsterdam universitet och Peter Wright från DigitalLawUK fick alla deltagare att aktivt delta i seminarierna.

Programmet var uppdelat så att vi från måndag till söndag började dagen med föreläsningar som handla om copyright, media och internet lagstiftning, sharing economy, digitala plattformer, sök maskiner och social media för jurister. Föreläsningarna var oftast mellan klockan 9 – 13, vilket betydde att många av oss var aningen trötta efter de sena nätterna tillsammans. Inkvarteringen var vid hotell RTM Living som är ett renoverat militärsjukhus. Utrymmena var av toppen klass och luftkonditioneringen fungera perfekt.

Lunch och middag åt vi både vid hotellet och vid en mängd olika restauranger i Trieste. Så nu vet vi rätt bra hur Italienska pizzor, pasta och semlor smakar. Efter lunch hade vi olika sociala program. Vi har bland annat besökt två slott (Giusto Martine och Miramare), solat och bekantat oss med Triestes nattklubbar. I och med att jag gillar att sporta, så var jag också nästan dagligen ut och löpte i omgivningarna runt Trieste.

Det var förstås intressant att delta på seminarierna, men det bästa var nog ändå att lära känna juridik studeranden från en massa olika länder. Till exempel min rumskompis Milos Nikolic var från Serbien, medan andra deltagare kom från Malta, Polen, Turkiet, Lettland, Ukraina, Ungern, Kroatien, Iran, Sverige, Norge, Danmark etc. Jag försökte bekanta mig med så många av deltagarna som möjligt, och trots att resan varade i endast nio dagar, så har jag nu erhållit internationella kontakter som utan ett liknande evenemang är nästan omöjligt att skaffa sig.

Sista officiella dagen, fick vi våra certifikat över att vi deltagit i sommarkursen och på kvällen ordnades en galabal. I och med att vi alla betalat en extra avgift på 50€ för balen, så var förväntningarna höga. Då vi fick veta att vi inte ens får riktig mat utan endast lite tilltugg och lite champagne, så var vi lite bittra. Dagen därpå deltog jag liksom många andra av deltagarna i en resa till Venedig. Först var vi och kolla in en tribunal (tribunale amministrativo regionale per il veneto) och efter det splittrades vi upp i mindre grupper för att turista på egenhand.

När kursen började så ville arrangörerna att vi skulle använda hashtaggen #medialawschooltrieste då vi postar våra bilder. Jag postade andra bilden med den #, och i slutet av veckan var vi uppe i 92 posts! Det märks minsann att sociala mediernas roll har ökat enormt. Även för jurister lönar det sig i framtiden att behärska sociala medier, för det kommer antagligen att bli vårt nya sätt att visa vår egen kompetens och att få nya kunder.

Summa summarum så var det en rolig upplevelse, vi tog en mängd selfien och gruppfoton, och jag är säkert på att jag kommer att träffa många av deltagarna igen.

Victor Mansner